Bancherii au probleme tot mai mari cu întârzierile la rambursarea creditelor, valoarea totală a restanţelor populaţiei şi companiilor urcând cu 44% de la începutul anului în condiţiile în care în unele judeţe valoarea acestora a crescut şi de trei ori.
În judeţul Bihor, de exemplu, restanţele au urcat în mai la 1,13 miliarde de lei, reprezentând 18,2% din totalul împrumuturilor acordate de sucursalele locale ale băncilor, potrivit datelor BNR.
Problema este supraîndatorarea
Supraîndatorarea clienţilor este principala cauză care a dus la explozia restanţelor în judeţ în momentul în care veniturile oamenilor s-au redus şi firmele au început să înregistreze afaceri în scădere. "Volumul foarte mare de credite restante este explicat în primul rând de o supracreditare, în sensul că acelaşi debitor a fost împrumutat în paralel de mai multe bănci. În al doilea rând au fost finanţate foarte multe achiziţii de terenuri, cel mai probabil foarte multe în scop speculativ", spune Lucia Pojoca, directorul executiv al sucursalei Oradea a Băncii Transilvania.
Credite obţinute cu adeverinţe false
Şi în Bistriţa-Năsăud circa 10% din valoarea creditelor contractate de firme şi de persoanele fizice sunt restante, în timp ce în Galaţi, Suceava şi Arad rata restanţelor depăşeşte 8% din soldul total.
În Bistriţa bancherii spun că în perioada de boom a creditării au existat foarte multe cazuri de clienţi care au venit cu adeverinţe de venit false pentru a se putea încadra la un împrumut mai mare, judeţul situându-se până luna trecută în fruntea regiunilor cu cea mai mare pondere a restanţelor. În mai, valoarea restanţelor din Bihor a crescut de 2,5 ori. "Cred că înregistrarea acestor credite ca fiind restante a fost tergiversată de la o lună la alta de bănci în speranţa că debitorii vor plăti, iar în mai au renunţat pur şi simplu", consideră Pojoca. La nive