Verdictul dat de CSM în cazul procurorului orădean Călin Roman a fost o surpriză nu doar pentru el, ci şi pentru colegii acestuia. Cine s-ar fi aşteptat ca un procuror să fie dat afară din magistratură pentru că ar fi niţel leneş, iute la mânie şi nu se înţelege de nicio culoare cu şeful?
Că situaţia este exagerată o demonstrează şi faptul că magistraţii bihoreni cu apucături mult mai grave, ba chiar penale, au fost scoşi nevinovaţi sau sancţionaţi simbolic!
Şi-a supărat şeful
Excluderea din magistratură a lui Călin Roman a fost decisă săptămâna trecută de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Motivul invocat a fost că procurorul a încălcat Statutul care obligă magistraţii la soluţionarea cu celeritate a dosarelor şi, totodată, la o atitudine demnă faţă de colegi şi justiţiabili. Pe româneşte, procurorul Parchetului Bihor ar fi soluţionat doar 900 de dosare, în timp ce alţii au rezolvat 1.300, şi a avut o conduită reprobabilă faţă de colegi. De fapt, faţă de prim-procurorul Viorel Gavra, pe care l-ar fi agresat verbal şi fizic în preajma concursului pentru funcţie, la care a candidat şi el.
"Eu nu mă ghidez după cât au lucrat alţii, pentru că nu lucrez la bandă. Dar, chiar şi aşa, am soluţionat peste media generală care reiese din raportul de activitate al Ministerului Public, de 700 de dosare per procuror. În 2009, când am avansat la Parchetul Bihor, am soluţionat 214 dosare în puţinul timp cât am lucrat, în timp ce media pe ţară, în cazul procurorilor de la parchetele de pe lângă tribunale, era de 100 de dosare. Mă mir că au avut tupeul să-mi reproşeze aşa ceva", se apără magistratul.
Lucrat de sistem
Cât priveşte acuzaţia de atitudine nedemnă, Roman pretinde că inspectorii CSM au forţat nota, acuzându-l de o faptă pe care nu au comis-o. "A fost o ceartă banală. Am fost instigat de Gavra. M-a făcut nesimţit şi am replicat s