Jurnaliştii "mincinoşi" dau bătăi de cap şi în "Cizmă"
Ce au în comun România şi Italia, în afară de filonul latin? Nemulţumirile liderilor săi faţă de presă! Dacă, în România, campaniile de presă au fost incluse pe lista vulnerabilităţilor naţionale, în Italia, premierul (de altfel, mogul media) îi acuză pe jurnalişti că dezinformează publicul şi face apel la un boicot naţional la adresa ziarelor.
Potrivit cotidianului La Reppublica, citat de Mediafax, Silvio Berlusconi s-a declarat scandalizat de ce scriu ziarele în ultimele luni, spunând că a observat, în această perioadă, "o dezinformare de neconceput".
Cireaşa de pe tort a fost, din punctul de vedere al premierului-patron de trust media, felul în care reuniunea G-20 de la Toronto a fost reflectată în ziarele italiene. "Toate relatările au fost exact pe dos faţă de desfăşurarea reuniunii. De mai multe luni, observ o dezinformare de neconceput. Cititorii trebuie să intre în grevă pentru a le da o lecţie celor care scriu articole, arătându-le că nu-şi pot bate joc de ei", a declarat Silvio Berlusconi la Sao Paulo, în Brazilia.
Reacţiile opoziţiei italiene nu s-au lăsat aşteptate. "Premierul este alergic la libertatea de exprimare şi la jurnaliştii care spun adevărul. De fapt, ziarele care dezinformează sunt cele pe care le deţine Berlusconi", afirmă Antonio Di Pietro, liderul formaţiunii Italia Valorilor (de opoziţie).
"Declaraţiile premierului sunt o nouă dovadă a unei obsesii în legătură cu libertatea de informare. Pentru a combate acest drept, Berlusconi nu are nici o limită şi nu ezită să îi instige pe italieni să nu plătească taxele pentru televiziuni sau, cum a făcut acum, să nu mai cumpere ziare", declară Anna Finocchiaro, liderul grupului Partidului Democrat (de opoziţie) din Senat.
Declaraţiile lui Berl