Joi, toata lumea parea impacata cu gandul ca salariile si pensiile se vor reduce, mai ales in conditiile in care motiunea de cenzura nu a avut succes, iar actuala putere controla Curtea Constitutionala. Surpriza care a venit vineri dimineata a lovit insa in plin: leul, dupa ce un an si jumatate a "hibernat" pe palierul 4,1-4,3, a ajuns in doar doua zile de la 4,23 la 4,39; bursa a scazut puternic, exact cand indicii pareau ca isi revin dupa scaderea din ultima luna; costul CDS-urilor a crescut, astfel ca Romania a intrat in topul celor mai riscante 10 tari din lume, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau. Bineinteles, la TV isteria era in floare: “moneda nationala se prabuseste”, “leul inregistreaza un nou minim istoric in raport cu euro”, “un curs de 5-6 lei/euro devine posibil”, “Romania se afla printre cele mai riscante tari din lume”…, iar lista ar putea continua.
Ce efecte are decizia Curtii Constitutionale si ce se va intampla in perioada urmatoare? Sa le luam pe rand.
Daca CC ar fi respins contestatia PSD si PNL, ziua de vineri ar fi fost o zi de “business as usual”. Pietele asimilasera deja decizia de reducere a salariilor si pensiilor, aceste masuri fiind de multi percepute drept bune, de natura sa afecteze negativ evolutia economica pe termen scurt, dar impactul pe termen mediu si lung ar fi fost unul pozitiv.
Insa, in momentul in care s-a aflat ca guvernul nu poate reduce pensiile, pietele au reactionat violent, ceea ce arata clar ca nimeni nu se astepta la asa ceva. Investitorii au inceput sa se intrebe ce se va intampla cu deficitul bugetar, cu taxele sau cu FMI, astfel ca incertitudinea a generat panica, iar panica a prabusit vineri atat leul cat si bursa.
Insa, in momentul in care s-a aflat ca guvernul nu poate reduce pensiile, pietele au reactionat violent, ceea ce arata clar ca nimeni nu se astepta la asa ce