Populaţia din zonele riverane a fost evacuată de autorităţi
La Vaslui s-a dispus consolidarea a două diguri de pe râul Prut care sunt ameninţate să fie sparte de ape
Vremea capricioasă, lucrările făcute pe alocuri de mântuială şi mai ales lipsa totală a lucrărilor de îndiguire ne aduc aminte de dezastrele din 2005, când zeci de mii de gospodării au fost inundate din neglijenţa firmelor angajate de autorităţile preocupate mai degrabă de para-ndărăt decât de bunăstarea cetăţenilor. Acum, în plin "Cod roşu" de inundaţii instituit pe Siret, Prut şi bazinul Sucevei, ne trezim că autorităţile de-abia acum se gândesc să demareze lucrările de regularizare a râurilor.
Între timp, mii de gospodării sunt evacuate din faţa puhoiului de ape, iar bilanţul morţilor creşte continuu.
Acum, în al 12-lea ceas, autorităţile din Vaslui au dispus consolidarea a două diguri de pe râul Prut care sunt ameninţate să fie sparte de ape. Autorităţile au dispus deja evacuarea întregii zone dig-mal de pe Valea Prutului, acolo unde peste 5.000 de hectare de teren sunt în pericol să fie inundate.
Barajele Rogojeşti şi Bucecea, deversate controlat
O situaţie similară s-a înregistrat şi în Suceava: Prefectul a dat ordin de evacuare a tuturor persoanelor din localităţile de pe malul Siretului, de la intrarea în ţară, la graniţa cu Ucraina, până la ieşirea din judeţ, în localitatea Dolhasca. În urma viiturilor de luni seară, patru persoane au murit, 13 case au fost distruse, iar alte 936 au fost avariate. Cel puţin 270 de persoane din judeţ au fost evacuate din calea apelor.
Tot ieri, autorităţile sucevene au început deversarea controlată a barajelor Rogojeşti şi Bucecea, de pe râul Siret, din cauza viiturilor puternice care sunt prognozate pe acest râu.
Dezastru lângă Roznov
Şi autorităţile din judeţul Neamţ au decis