Autoritatile ar trebui sa incurajeze la export domeniile economice care merg bine in criza, considera Claudiu Nicula, managerul departamentului de finantare a exporturilor din Raiffeisen Bank. Insa exportatorii nu trebuie sa astepte doar sprijinul statului, ci sa recurga la un lobby puternic, prin care sa cucereasca pietele externe.
Guvernantii au anuntat ca lucreaza la o noua strategie de export, care are in vedere incurajarea anumitor domenii cheie, dar si orientarea spre piete de export cu mare potential, si care pana acum nu au fost suficient exploatate. Cum ar trebui sa arate aceasta noua strategie?
Pentru a pune la punct o strategie nationala de export trebuie mai intai facuta o analiza echilibrata a industriilor cu potential, iar domeniile care pot creste puternic exporturile ar trebui incurajate, a sugerat specialistul Raiffeisen, in cadrul unui seminar organizat miercuri de Finmedia.
In opinia sa, un domeniu cu mare potential de dezvoltare este agricultura, care in prezent are o capacitate de productie exploatata in proportie de doar 70%.
Productia de software si alte domenii locale pot aduce valoare adaugata la export, astfel ca trebuie incurajate de sectorul public, a completat reprezentantul Raiffeisen.
Cum poate acorda statul sprijin exportatorilor? Spre exemplu, plata subventiilor catre agricultura trebuie facuta fara intarzieri, iar formele de asociere intre producatori trebuie incurajate. "In prezent, asocierile agricole exploateaza cel mult 100 de hectare. Trebuie incurajata asocierea agricultorilor pentru exploatatii de minim 500 de hectare", a spus Nicula.
Statul are la randul sau in vizor domenii cu potential de dezvoltare, pe care si-a propus sa le incurajeze, cum ar fi cel al productiei de energie, a spus Cristian Ilie, director general al directiei afaceri europene din Ministeru