Deşi noua variantă a programului "Prima casă" trebuia să stimuleze achiziţia de locuinţe noi, cei mai mulţi beneficiari au ales apartamente din blocurile vechi, pentru că sunt mai ieftine. În plus, piaţa construcţiilor noi va avea de suferit, ca urmare a majorării TVA la 24%. Sursa: Vlad Stanescu
În primul trimestru al acestui an, cele mai "vânate" locuinţe au fost apartamentele cu 2-3 camere, situate în blocurile vechi. Aceasta, în condiţiile în care relansarea programului Prima casă ar fi trebuit să stimuleze achiziţia de locuinţe din blocuri noi.
"Noul program "Prima casă" ar fi trebuit să fie permanent, ca în alte state europene. Varianta a doua a programului nu a avut acelaşi impact ca anul trecut. S-a spus că se vor încuraja achiziţiile de locuinţe din imobilele noi, dar proporţia a rămas la fel ca anul trecut, adică doar 25% dintre cumpărători s-au orientat către acest tip de locuinţe", a declarat pentru evz.ro preşedinta Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), Ruxandra Cleciu.
Principalul motiv pentru care clienţii s-au orientat către apartamentele din blocurile vechi este că preţurile acestora au scăzut semnificativ, comparativ cu cele ale locuinţelor din noile cartiere rezidenţiale. Chiar dacă materialele de construcţii s-au ieftinit în ultimele 18 luni, acele clădiri au fost construite cu materiale achiziţionate la preţuri mai mari. Astfel, constructorii nu îşi permit să scadă semnificativ preţul.
Dacă pe piaţa locuinţelor vechi, oferta ar putea să crească, pe piaţa locuinţelor noi nu sunt aşteptate noi intrări. Dezvoltatorilor le este frică să investească în construcţii pe care nu ştiu dacă le mai pot vinde, apreciază Ruxandra Cleciu.
Majorarea TVA la 24%, o piatră legată de gât
Creşterea TVA de la 19% la 24% pune clienţii în dificultate, afectând mai ales piaţa construcţiilor noi