Greu, dacă nu imposibil, de făcut o trecere în revistă a tuturor blogurilor culinare româneşti, majoritatea de o foarte bună calitate a informaţiilor şi imaginilor. Pentru că blogosfera culinară românească e atît de vastă încît nu se poate contabiliza, dar se pot identifica o mulţime de nişe şi realiza multiple clasificări şi etichetări: după zona din care provine blogul şi specificul ei culinar, după tipologia reţetelor pe care le tratează, după tipicul autorului, după pasiunile şi slăbiciunile lui. Pentru că un blog culinar dezvăluie cum nu se poate mai bine personalitatea şi gusturile autorului său.
Dacă ar fi să identificăm cîteva bloguri culinare pe regiuni, le-aş remarca pe bănăţencele Laura Laurenţiu, Laura Sava şi Ama Petriţan, la care l-aş adăuga pe arădeanul Cristi Borod (bucătarul maniac). Pe aproape e şi gourmandine.ro, localizată în Deva.
În Moldova, la Iaşi, e deja „veteranul” în ale bucătăritului, Costăchel, urmaşul de pe plaiurile moldave al lui Păstorel Teodoreanu, dar şi Miha Simiuc, specializată în deserturi.
Nu ştiu ce se petrece la Cluj, dar acolo se coagulează o mînă de bloguri culinare excepţionale. Teo (autoarea unuia dintre cele mai vechi şi apreciate bloguri culinare), Ioana (e-retete.ro), Adi Hădean (un jollyjoker aflat tot timpul pe drumuri, gătind pentru toate cauzele umanitare posibile), sau mai tînărul foodie.ro.
Tot în Ardeal, la Tîrgu Mureş, e Ina Todoran, specializată în bucătărie vegană şi raw (netratată termic).
Dacă depăşim graniţele, descoperim bloguri culinare cam peste tot pe unde te aştepţi, sau te aştepţi mai puţin, să găseşti români. Cristi Roman, un mai vechi critic de restaurante, e stabilit în Irlanda, Monica-Elizabet e în Brazilia, Laura e în Italia, Cristina în Japonia, Lola în SUA, iar o altă Cristina e în Franţa.
Pasiunile şi business-ul converg în această societate a mîncă