Strategia energetică a României este "un document mort", iar statul trebuie să privatizeze producătorii de energie pentru că nu are bani pentru investiţii, consideră Adrian Goicea, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Patronale Surse Noi de Energie (SunE). Domnul Goicea a declarat, citat de Mediafax: "Strategia energetică a fost una formală, la comanda Uniunii Europene, dar este neviabilă, este un document mort. Privatizarea producătorilor de energie trebuie făcută, dar nu ştiu dacă mai găsim clienţi. Dacă se privatizează, putem exporta energie, iar state ca Turcia sau Grecia pot fi clienţi. Aş vrea să văd cine ar cumpăra de exemplu complexul energetic Turceni, în condiţiile în care se află şi la preţurile actuale ale energiei".
Executivul a decis, în 2009, să comaseze cele mai importante companii de producţie a energiei şi de extracţie a cărbunelui în două societăţi naţionale şi să listeze la bursă pachete de acţiuni de la companiile energetice. Goicea, care deţine şi funcţia de director pentru România al "Iberdrola Renewables", din grupul energetic spaniol "Iberdrola", a adăugat că statul se "cramponează" de proiectele energetice şi de infrastructură, deşi nu are fondurile necesare derulării investiţiilor.
În opinia lui, România are perspective foarte bune în sectorul energetic, având specialişti foarte buni, însă nu are bani pentru o serie de investiţii necesare pentru eficientizarea sistemului energetic. Toate termocentralele trebuie să se retehnologizeze, pentru eliminarea noxelor. Dacă nu fac asta, se închid sau vor trebui să cumpere certificate de emisii. Potrivit oficialului "Iberdrola Renewables", această situaţie va conduce la creşterea preţului energiei.
(F.A.) Strategia energetică a României este "un document mort", iar statul trebuie să privatizeze producătorii de energie pentru că nu are bani pentru investiţii, consideră Adrian Goicea,