Lucrările de ecologizare a fostei platforme miniere de la Aninoasa au fost oprite, după ce Guvernul a anunţat că nu a găsit resursele necesare să-şi achite partea de finanţare a proiectului. Banca Mondială a plătit chiar şi în avans lucrările, dar partea română s-a blocat de câteva luni.
Proiectul de cologizare a Minei Aninoasa şi transformare a unei părţi în muzeu a fost evaluat la 2,2 milioane de dolari. Proiectul este finanţat în proporţie de 85% de Banca Mondială, în timp ce Guvernul României are o cotă de 15% pentru finanţarea lucrărilor, dar nici pe aceştia nu i-a mai dat. « La ecologizare mai lucrează şapte oameni, din cauza lipsei de fonduri. De fapt, finanţarea de la Guvern nu a mai venit din luna mai, deşi Banca Mondială a plătit chiar şi în avans. Din câte am înţeles, nici nu mai există bani până prin luna septembrie »,a declarat primarul oraşului Aninoasa, Ilie Botgros. Luicrările sunt mult întârziate şi, din acest motiv, şi partea de amenejare a minei - muzeu este în urmă. « Se lucrează la partea de suprafaţă. La subteran probabil că o să lucrăm la iarnă », a mai spus primarul Botgros.
Mina Aninoasa a fost închisă în urmă cu mai bine de trei ani, din cauză că nu mai era rentabilă. De atunci, a intrat într-un amplu program de conservare. În locul ei, administraţia locală şi-a propus să amenajeze prima mină-muzeu din România, dedicată turismului subteran. Banca Mondială a fost interesată de proiect şi l-a aprobat spre finanţare. Fondurile sunt nerabursabile şi, mai mult decât atât, tot organismul internaţional va suporta toate cheltuielile de funcţionare timp de doi ani. Turiştii vor putea afla la faţa locului istoricul unităţii miniere, îmbarcaţi într-un trenuleţ ce va străbate un tunel în lungime de aproape 900 de metri, care există, dar trebuie doar amenajat. Muzeul subteran va avea o suprafaţă de două hectare şi va fi amenajat exact ca o