„Prin legea 221 din 2009, s-a creat temeiul ca orice persoană care a suferit condamnări cu caracter politic în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, precum şi, după decesul acestor persoane, soţul sau descendenţii până la gradul al II-lea, să poată solicita instanţei de judecată, în termen de trei ani de la data intrării în vigoare a legii obligarea statului la acordarea unor despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare. Legea nu a stabilit însă modalitatea de calcul a acestor despăgubiri morale, motiv pentru care nu se realizează un tratament unitar pentru persoanele care au suferit condamnări cu caracater politic", a explicat Munteanu motivul pentru care Executivul a decis adoptarea ordonanţei, potrivit Newsin.
„Prin ordonanţa de urgenţă adoptată, se introduc o serie de plafoane până la care instanţa poate acorda despăgubiri morale, după cum urmează: 10.000 de euro pentru persoana care a suferit condamnarea cu caracter politic în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a făcut obiectul unor măsuri administrative cu caracter politic; 5.000 de euro pentru soţul, soţia şi descendenţii de gradul I; 2.500 de euro pentru descendenţii de gradul II", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului. Ioana Munteanu a afirmat că sumele au ţinut cont de jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului. „CEDO, prin jurisprudenţa sa constantă, a adoptat o poziţie moderată, prin acordarea unor sume rezonabile cu titlul de reparaţie morală, în majoritatea cazurilor acestea fiind sub 10.000 de euro", a arătat reprezentanta Cabinetului.
În ordonanţa de urgenţă se precizează că, la stabilirea cuantumului despăgubirilor, instanţa judecătorească va lua în considerare durata pedepsei privative de libertate, perioada de timp scursă de la condamnare şi consecinţele negative în plan psihic, fizic şi social produsă de respectiva condamnare. @