Aproape jumătate dintre români nu ştiu câţi bani vor primi după ce vor ieşi la pensie şi nici ce soluţii alternative au pentru a-şi creşte veniturile după retragerea din activitate. Sursa: Adrian Scutariu
De asemenea, 44% dintre români nu înţeleg sistemul de pensii, nu ştiu care este suma pe bani pe care o vor primi ca pensie de stat şi nu cunosc legislaţia şi modalităţile prin care pot cotiza la fondurile de pensii administrate privat, potrivit studiului Aviva Consumer Attitudes to Savings.
Mai puţin de o cincime dintre cei care au participat la sondaj economisesc bani pentru pensionare.
Ca urmare a crizei, economiile populaţiei au scăzut, iar presiunea exercitată asupra sistemelor de pensii din întreaga lume a crescut. Dacă cei care se află în prag de pensionare nu mai au timp să mai pună un ban deoparte, persoanele cu vârsta până în 45 de ani încă mai au timp să investească bani pentru a avea o siguranţă financiară la pensie, potrivit ultimului studiul al OECD.
Comisia Europeană a recomandat reformarea sistemelor de pensii, precum şi creşterea vârstei de pensionare.
În România funcţionează 13 fonduri de pensii facultative, care au atras 198.183 de participanţi şi au acumulat active în valoare totală de peste 256 de milioane de lei, potrivit datelor publicate de Comsia de Supraveghere a Sistemului de Pensii (CSSPP), la 31 mai 2010.
Românii şi pensiile:
►44% dintre români: nu înţeleg sistemul de pensiinu ştiu care este suma pe bani pe care o vor primi ca pensie de stat, nu cunosc legislaţia şi modalităţile prin care pot cotiza la fondurile de pensii administrate privatnu cunosc avantajele fiscale prevăzute în prezent pentru pensiile facultative administrate privat (deductibilitatea contribuţiei de la pensia privată facultativă)
►18% dintre români economisesc pentru pensionare
►62