Trei runde de vot au fost necesare, miercuri, astfel încât candidatul Angelei Merkel la preşedinţia Germaniei să obţină confirmarea parlamentarilor, un semieşec care nu anunţă o viaţă roz pentru coaliţia de centrudreapta aflată la guvernare. Sursa: REUTERS
Conservatorul Christian Wulff s-a impus în faţa popularului candidat al opoziţiei, pastorul Joachim Gauck, dar numai după ce alegerea sa a fost împiedicată, în două rânduri, de zeci de rebeli din sânul coaliţiei, potrivit AFP. Wulff, fost premier al landului Saxonia Inferioară, va fi astfel noul preşedinte al Germaniei, în locul lui Horst Köhler, care a demisionat după o polemică generată de declaraţiile sale în legătură cu angajamentul militar al Germaniei în străinătate.
Rebeliunea a zguduit coaliţia formată de creştin-democraţi (CDU), creştin-sociali (CSU) şi liberali (FDP), dar nu a venit pe neaşteptate. Neînţelegerile dintre conservatori şi liberali sunt notorii, iar cancelarul a primit mai multe critici în cele opt luni trecute de la învestirea guvernului decât în cei patru ani ai mandatului anterior.
Germania îşi revine din criză, coaliţia încă nu
Lucrurile ar trebui să meargă mai bine pentru guvern. Exporturile Germaniei sunt în creştere, şomajul scade, semne că cea mai mare economie a UE iese din criză. Probleme sunt însă. Contribuţia financiară a Germaniei la salvarea Greciei nu a fost bine privită de alegători şi nici de o parte a coaliţiei. Au fost însă şi politicieni care au criticat încetineala cu care s-a mişcat Merkel în susţinerea eurozonei.
Pachetul de austeritate prezentat de guvern i-a învrăjbit pe conservatori şi liberali, care au păreri diferite privind reducerea deficitului şi stimularea creşterii economice. Dar pachetul a fost adoptat.
Reforma sistemului de sănătate stagnează după ce a provocat lupte deschise între FDP şi