Ieri, în ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova, se puteau întîmpla chestii rușinoase pentru întreaga clasa politică. După o lungă absență, fracțiunea partidului comuniștilor s-a reîntors în sala de ședințe, pentru a cere Parlamentului să includă pe ordinea de zi propunerea de a-l demite pe președintele legislativului, Mihai Ghimpu.
După ce propunerea a fost respină, comuniștii au părăsit sala. Nimic straniu pînă aici, ținînd cont de faptul că aceştia cer demisia la fiecare ședință de prin octombrie încoace. Ghimpu a rezistat în mare parte datorită poziției Partidului Democrat din Moldova și a liderului Marian Lupu.
Partidul Democrat a fost invitat de PCRM să voteze solidar pentru demiterea lui Mihai Ghimpu din funcția de președinte al Parlamentului. În schimb, PDM a declarat că, deși Ghimpu ar merita să fie demis, PCRM urmărește să creeze un haos în țară, astfel încât democrații nu vor susține inițiativa comuniștilor.
Totodată, Președintele Partidului Democrat a ținut să evidențieze că pretinsa grijă față de electoratul democrat, pe care o mimează comuniștii, trebuia manifestată în octombrie-decembrie 2009, când urma să fie votat președintele în Parlament. Atunci însă PCRM a procedat asemeni domnului Ghimpu, ghidându-se de interese înguste de partid.
În replică la inițiativa PCRM de a-l demite pe Mihai Gimpu, Marian Lupu a amintit că acesta a fost înscăunat în funcție de comuniști. Comuniștii au dat domnului Ghimpu armele și instrumentele pe care acesta le utilizează abil pentru interese de partid. Potrivit lui Marian Lupu poziția partidului a rămas neschimbată, lozinca folosită în campania electorală: “ Războiul politic trebuie oprit! ” , și-a demonstrat pe deplin eficacitatea. Atunci cînd în joc e interesul oamenilor, și nu interesele de partid trebuie să ai o poziție adecvată.