Din cauza ploilor şi a vremii foarte reci, apicultorii din judeţ se plâng că a scăzut producţia de miere cu 70%. Cei care îşi ţin stupii acasă nu vor produce aproape nimic, dar cei care se plimbă cu stupii mai au o şansă, cu condiţia ca vremea să se îndrepte.
Cu un ochi pe buletinele meteo şi unul la stupii de albine, cei aproximativ 2.000 de apicultori înregistraţi în judeţul Maramureş spun că vom mânca miere din import. Vremea nefavorabilă, ploile care cad aproape fără încetare din luna februarie, au compromis aproape în totalitate producţia de miere şi produse apicole.
Producţie compromisă
Valentin Gudas este apicultor de mai bine de 10 ani de zile. Se mândreşte cu cele 40 de familii de albine în care a investit de-a lungul timpului peste 25.000 de lei. După ce în sezonul trecut a reuşit să adune 30 de kilograme de miere de salcâm pe care a valorificat-o cu 12 lei kilogramul, anul acesta spune că va aduna maxim 5 kilograme. „Sunt la un pas de faliment. Din cauza frigului şi a ploilor am reuşit să adun doar cinci zile la salcâm, în perioada când trebuia să adun minim 20 de zile", explică Gudas. În luna mai când ar fi trebuit să fie vârful sezonului de producţie la salcâm, din cauza ceţei şi a frigului, albinele au apucat doar cinci zile, iar în rest au consumat mare parte din ce au recoltat. Se consideră un norocos, pentru că multora dintre apicultorii maramureşeni le-au murit efectiv albinele de foame. „În localitatea Horea, lângă Satu Mare unde sunt o mare parte dintre apicultorii maramureşeni cu albinele a dat gheţa şi au murit multe albine", a subliniat Neculai Luca, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Maramureş.
Costuri mai mari decât profit
Potrivit lui Gudas, pentru fiecare familie achiziţionată, un apicultor scoate din buzunar între 250 şi 350 de lei, la care se adaugă stupul, care este con