Consilierii municipali au votat ieri înverzirea malurilor râului ce traversează Capitala.„Operaţiunea Dâmboviţa” presupune plantarea de frasini, tei, platani şi salcâmi japonezi. Deocamdată, malurile râului au devenit depozite de gunoi.
Potrivit proiectului adoptat în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti de ieri, malurile Dâmboviţei, aflate până acum în administrarea sectoarelor 3,4,5 şi 6, vor trece în administrarea municipalităţii, respectiv în grija Administraţia Laucri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB). Edilul şef al Capitalei, Sorin Oprescu, a argumentat că spaţiul verde al Dâmboviţei aparţine de drept municipiului Bucureşti, potrivit unui decret din 1987 emis de Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România.
Hotărârea prevede ca reprezentanţii ALPAB să planteze 2.208 de pomi în alveolele rămase libere pe malul Dâmoviţei. În total sunt 4.603 de alveole, iar în 2.395 dintre acestea fiind deja plantaţi frasini, tei, platani şi salcâmi japonezi. De asemena, malurile Dâmboviţei vor fi înscrise în cartea funciară ca proprietate a municipalităţii. Deocamdată, responsabilii de la ALPAB nu au stabilit suma pe care o vor investi în „Operaţiunea Dâmboviţa”.
Licitaţie de 100.000 de lei
Planurile edilului nu se opresc aici. La 15 iulie va avea loc o licitaţie privind reabilitarea urbană a apei, licitaţie în valoare de 100.000 de lei. Potrivit caietului de sarcini, proiectul urmăreşte îmbunătăţirea microclimatului din jurul canalului de scurgere al râului prin reducerea temperaturii, modificarea umidităţii realtive a aerului pe timp de vară şi reducerea gradului de poluare auto în zonele adiacente. Plantele de râu vor avea potenţial ridicat de evapotranspiraţie şi perioadă de vegetaţie lungă.
De asemenea, Oprescu visează la un proiect cu finanţare europeană prin care să acopere zidurile de beton cu pereţi mobili c