Banca Naţională a menţinut dobânda-cheie la 6,25% pe an
Consiliul de Administraţie al băncii centrale a decis, ieri, să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,25% pe an, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei şi valute, potrivit unui comunicat transmis de BNR. De la începutul acestui an, Banca Naţională a României (BNR) a redus deja de trei ori dobânda de politică monetară cu câte 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 6,50%, iar apoi cu încă un sfert de punct procentual la 6,25% pe an, cât este în prezent.
Decizia BNR de ieri, de menţinere a dobânzii-cheie la 6,25%, a fost anticipată de toţi membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) care au participat la sondajul publicat marţi de asociaţie, în condiţiile în care economia este bulversată de noile schimbări majore de taxe şi impozite. Astfel, analiştii economici consideră că o continuare a relaxării politicii monetare nu mai este posibilă din cauza presiunilor inflaţioniste generate de majorarea TVA la 24%. Aşadar, este pentru prima dată în acest an când BNR nu mai a scăzut rata dobânzii în şedinţa de politică monetară.
Dobânzile la facilitatea de credit şi de depozit se menţin
Nivelul actual al dobânzii-cheie, folosită de BNR la operaţiunile repo şi reverse repo, de reglare a lichidităţii din piaţă, reprezintă un minim de la adoptarea actualului model de politică monetară, la începutul anilor 2000, pliat pe cel al Băncii Centrale Europene (BCE), în condiţiile în care România şi-a propus să adopte la un moment dat moneda euro. În urma deciziei, se menţin automat şi dobânzile la facilitatea de credit (credit lombard), la 10,25% pe an, şi la facilitatea de depozit, la 2,25%, acestea fiind fixate într-un culoar de plus/minus 4% faţă de dobânda de politică monetară.
Banca centrală a menţinut şi ratele rezerve