Apele au inundat peste 160 de localităţi din 22 de judeţe, în ultimele 24 de ore, Circa 900 de persoane au fost evacuate şi peste iar 2.800 de angajaţi ai MAI şi ai altor structuri au intervenit pentru salvarea persoanelor şi limitarea pagubelor, informează IGSU.
Siretul şi Dunărea fac prăpăd. Şi Oltul şi-a ieşit din matcă. Râul Siret a atins în cursul dimineţii de joi debite maxime în zona localităţii Paşcani, iar viitura se îndreaptă spre localitatea Nicolae Bălcescu, unde hidrologii estimează că va ajunge vineri dimineaţă, informează Mediafax.
Debitul Dunării se apropie de cel înregistrat în 2006 pe sectoarele din dreptul localităţilor Brăila - Galaţi - Tulcea şi Delta Dunării. Debitele sunt, în continuare, în creştere, pe sectorul Brăila-Galaţi. Potrivit hidrologilor, pe râul Siret se creează efectul de remuu (apa din Dunăre urcă pe cursul Siretului) pe o lungime de 25 de kilometri.
Viitura de pe Prut, venită din Ucraina, a trecut de Oroftiana. Momentan, debitul Prutului, la staţia Rădăuţi Prut, este în creştere, însă, acest debit este preluat în acumularea Stânca Costeşti, unde s-a adunat un volum de peste 300 de milioane de metri cubi de apă.
Meterologii au prelungit avertizarea Cod galben de ploi, noua atenţionare emisă joi dimineaţă fiind valabilă pentru Moldova, nordul Dobrogei, nord-estul Munteniei, precum şi zona Carpaţilor Orientali, până vineri la ora 9.00.