În ultimul an, în judeţul Vaslui au fost descoperiţi 11 noi purtători ai virusului, ridicând numărul lor total la 122. Specialiştii spun însă că cei infectaţi sunt descoperiţi întâmplător, iar numărul lor real este cel puţin dublu.
Majoritatea vasluienilor HIV sunt tineri care au contractat virusul în urma unor relaţii sexuale cu persoane care, uneori, nici nu ştiau că sunt purtători ai bolii.
„Cel mai adesea, boala este depistată întâmplător. Ei au venit să îşi facă analizele pentru alte boli, precum TBC şi astfel, a fost descoperită şi boala“, a declarat Mirela Sălcianu, reprezentanta Fundaţiei Tineri pentru Tineri Vaslui. Într-un singur caz depistat în judeţ a fost o transmitere a virusului de la mamă la făt.
Mai îngrijorător este faptul că jumătate dintre cei care ştiu că sunt infectaţi refuză să recunoască public acest lucru şi să primească astfel ajutor specializat pentru a ţine în frâu evoluţia bolii.
Un studiu realizat de Institutul Naţional de Boli Infecţioase arată că, în cele mai multe cazuri, doar medicii de familie şi stomatologii află când o persoană este diagnosticată cu HIV. Trei sferturi dintre cei infectaţi îşi înştiinţează partenerii asupra bolii, dar restul aleg să nu o facă, transmiţându-le astfel virusul cu bună ştiinţă.
Se tem de respingerea celorlalţi
Bolnavii sunt şi mai timizi când trebuie să-şi declare public boala şi să ceară ajutorul medicilor. Jumătate aleg să nu o facă, de frică să nu fie respinşi de ceilalţi. Refuzând tratamentul, ei îşi reduc dramatic şansele de supravieţuire.
„Tinerii care bănuiesc că ar putea avea această boală ar trebui să meargă să îşi facă analizele. Diagnosticarea la timp şi administrarea unui tratament le-ar putea prelungi viaţa cu 20-25 de ani“, a subliniat Mirela Sălcianu.
Vasluienii au primit cu îngrijorare vestea că p