Dacă piaţa internă şi cea externă a muncii i-ar putea absorbi mai uşor pe medici, profesori sau pe bugetarii spe cializaţi în inginerie, IT, contabilitate ori audit, pentru angajaţii din administraţia publică locală lucrurile nu vor sta la fel de bine. Sursa: CODRIN PRISECARU
Ar fi oportun ca aceştia din urmă să intre de pe acum în programe de reconversie către domenii cerute de piaţă, susţin specialiştii.
"Este indicat să se îndrepte către IT, care merge şi acum şi o să meargă în continuare, nu doar la noi, ci şi în Europa, unde suntem recunoscuţi. Se mai pot specializa în domeniul financiar, dar şi în cel juridic. Ideea e că specialişti se caută mereu", explică Ariel Ungureanu, recruitment partner la compania de resurse umane Reframe Attitude.
Engleza şi calculatorul
Acesta este completat de Anca Deleanu, consultant Talent Research&Market Capability la firma de recrutare Catalyst, potrivit căreia, "cursurile de engleză sau de orice altă limbă străină, dar şi cele de computer - abilităţi fundamentale pentru munca în mediul privat - se pot dovedi foarte utile pentru bugetari".
În ceea ce priveşte domeniile spre care angajaţii statului ar fi indicat să se îndrepte, Deleanu aminteşte poziţiile administrative în "Fast Moving Consumer Goods sau în retail", unde se mai fac angajări.
În plus, arată specialiştii în recrutare, şi cei care lucrează în administraţiile financiare ar putea să-şi găsească uşor un job în privat.
România riscă să rămână însă fără oameni bine pregătiţi în domenii-cheie, precum medicina sau educaţia.
"Dacă îi mai ţinea ceva în ţară, acum, cu tăierea salariilor, sigur mulţi medici vor alege să e migreze acolo unde sunt mult mai bine plătiţi. Se va crea un gol absolut natural. S-ar putea să nu mai fie nevoie de disponibilizări", spune Ungureanu.
Invest