Autoritatile romane au identificat alte masuri, care sa compenseze decizia Curtii Constitutionale, care a respins reducerea pensiilor cu 15%, declara purtatorul de cuvant al Fondului Monetar International (FMI), Caroline Atkinson. "Ceea ce urmarim noi este pachetul integral, fara a specifica o masura sau alta", a spus Atkinson.
Programul de asistenta financiara a Romaniei, in valoare totala de 20 de miliarde de euro, este sustinut de FMI (12,9 miliarde de euro), Comisia Europeana (5 miliarde de euro), Banca Mondiala (un miliard de euro) si alti finantatori internationali.
In urma cu doua saptamani, Caroline Atkinson declara in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la Washington ca: "Aprobarea masurilor de ajustare fiscala propuse de catre guvernul roman constituie o etapa premergatoare in desfasurarea programului nostru cu Romania".
Despre contestarea la Curtea Constitutionala a masurilor luate de guvernul roman, Atkinson spunea ca reprezinta o procedura corecta, precizand ca masurile de ajustare fiscala trebuie sa fie aprobate de Curtea Constitutionala.
Guvernul si-a asumat luna trecuta raspunderea asupra celor doua proiecte de lege - cel care vizeaza reducerea cheltuielilor bugetare (inclusiv scaderea salariilor si a pensiilor) si cel care prevede eliminarea pensiilor speciale si a privilegiilor din sistemul public de pensii.
Imediat dupa angajarea raspunderii pe masurile de austeritate din sistemul bugetar, PSD a depus in Parlament motiunea de cenzura impotriva Cabinetului Boc. Motiunea de cenzura a fost respinsa marti in Parlament, dupa opt ore de dezbateri, obtinand 228 de voturi pentru, fata de 236, cat era necesar pentru a "trece" si a provoca demiterea guvernului. Saptamana trecuta CCR a decis ca reducerea pensiilor este neconstitutionala.
Autoritatile romane au identificat alte masuri