Cinci ani de zile urmează a fi interzisă cultivarea în România a organismelor modificate genetic, iar produsele care conţin OMG, cele derivate din OMG sau cele de natură animală obţinute de la animale hrănite cu OMG vor fi obligatoriu etichetate. Nerespectarea acestor prevederi se pedepseşte cu închisoare sau cu amendă penală foarte mare. Acestea sunt prevederi ale unui proiect de lege privind interzicerea cultivării organismelor modificate genetic şi etichetarea unor categorii de produse, la care au subscris 78 de deputaţi şi senatori.
O lege pentru sănătatea consumatorului şi a mediului
Proiectul de lege, iniţiat de deputatul P.N.L. Lucia Varga, a fost înaintat şi Camerei Deputaţilor, şi Senatului. Potrivit acestei iniţiative legislative, cei care cultivă OMG-uri, la fel, şi cei care le fabrică şi le vând neetichetate sau etichetate necorespunzătoare riscă detenţia de la trei la cinci ani sau amendă penală cuprinsă între 10.000 şi 100.000 de lei.
Decizia realizării acestei legi – la care au aderat şi parlamentari din Timiş, de exemplu Horia Cristian şi Claudiu Ţaga – este motivată de faptul că, în România, la ora actuală, legislaţia privitoare la OMG permite introducerea acestora în mediu, adică permite cultivarea lor în mediul natural, reglementând deficitar criteriile pentru înfiinţarea, urmărirea şi controlul lor. De asemenea, legislaţia în vigoare le permite autorităţilor să manifeste o lipsă completă de transparenţă, locurile unde sunt cultivate OMG nefiind aduse la cunoştinţa publicului.
Potrivit iniţiatorului acestei legi, din cauza acestor reglementări defectuoase, în momentul de faţă România ocupă locul III în Europa, din punct de vedere al suprafeţelor cultivate cu OMG, anul trecut fiind cultivate 7.000 de hectare, faţă de 350 în 2007. De altfel, în Europa, doar şase state – Spania, Republica Cehă, România, Por