Reteaua de spionaj deconspirata recent in SUA reprezinta exemplul perfect privind abilitatea Rusiei de a organiza un proiect de recrutare.
Chiar daca perceptia generala din Statele Unite este ca cei unsprezece agenti rusi arestati de FBI s-au comportat ca niste amatori, reteaua de spionaj este exemplul perfect al abilitatii Rusiei de a organiza un proiect de recrutare pe termen lung, conform Stratfor.
Indivizii arestati nu se apropiasera de nici un oficial guvernamental american sau de membri ai serviciilor secrete, insa erau implicati intr-un proiect de recrutare pe termen lung, incluzand studenti care urmau sa devina angajati ai CIA sau ai Departamentului de Stat in urmatorii 10-20 de ani.
Descoperirea grupului de spioni reaminteste ca aparatul de spionaj rusesc este inca foarte activ si continua sa se dezvolte chiar si dupa incheierea Razboiului Rece si disparitia KGB-ului. Rusia continua sa aiba una dintre cele mai capabile comunitati de informatii din lume.
Doua motive la baza spionajului rusesc
Aceasta situatie are la baza doua motivatii geopolitice, noteaza Stratfor.
Primul motiv este ca Rusia nu are frontiere naturale. Lipsa muntilor, oceanelor si desertului in jurul Moscovei inseamna ca Rusia este vulnerabila din mai multe directii. De aceea, de-a lungul istoriei, ea s-a straduit sa se extinda cat mai mult, pentru a crea zone-tampon menite sa o protejeze de inamici din toate partile. Strategia s-a dovedit utila, indepartand cei mai mari dusmani, de la Napoleon la Hitler.
Expansiunea creeaza si probleme pentru Moscova, care trebuie sa inglobeze populatiile teritoriilor anexate. Multe dintre acestea nu sunt fericite sa fie conduse de Rusia, astfel ca este nevoie de un puternic aparat de spionaj pentru a le controla.
Al doilea motiv este ca Rusia nu are un sistem navi