România nu este interesată de integritate şi de apropiatul raport de monitorizare pe justiţie. Acesta este mesajul pe care îl pot percepe oficialii europeni, în opinia ministrului Justiţiei, după deciziile de la Senat.
„Comisia Europeană a acceptat România şi Bulgaria printre statele membre pe baza Mecanismului (de Cooperare şi Verificare - n.r.), iar Comisia la rândul ei acum este pusă sub o presiune enormă de către parlamentele statelor membre, în care sunt fracţiuni parlamentare care spun «Ce caută România în UE? Nu vedeţi că nu fac nimic? Nu vedeţi că discutăm cu oameni care ne-au întors spatele şi ne spun nu vă băgaţi în treburile noastre?»", a avertizat ieri ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. La rândul său, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a precizat că nu doar raportul CE va fi influenţat „enorm" de noua formă a Legii ANI, ci şi intrarea României în spaţiul Schengen. Avertismentele au fost lansate în Senatul României, Camera unde s-a discutat, în ultimul stadiu, cererea de reexaminare formulată de preşedintele Traian Băsescu. Senatorii nu s-au lăsat impresionaţi nici de modificările acceptate de colegii deputaţi, nici de argumentele miniştrilor şi reprezentanţilor ANI, astfel că Agenţia a primit ieri lovitura finală: va avea mult mai puţine atribuţii, iar demnitarii îşi vor ţine liniştiţi la secret averile şi interesele.
Averile nejustificate nu vor putea fi confiscate
În loc să voteze articol cu articol, senatorii au preferat să voteze în plen raportul Comisiilor juridică şi pentru drepturile omului asupra întregii legi. Un eventual vot pe articole ar fi arătat deschis cine vrea o Agenţie puternică şi cine nu. Dar raportul Comisiilor menţinea decizia eliminării comisiilor de cercetare a averilor de pe lângă curţile de apel, votată aproape în unanimitate. Dacă senatorii ar fi acceptat însă modificarea operată de dep