S-a făcut iulie şi lumea nu mai vorbeşte despre altceva decât despre ciclism. Campionatul Mondial din Africa de Sud mai are numai o săptămână şi un pic. Turul Franţei trece acum pe primul plan, fiind considerată cea mai urmărită întrecere sportivă din lume. Asta pentru că adună pe traseul ce se întinde anul acesta pe un pic mai mult de 3.600 de kilometri câteva milioane de spectatori.
De data aceasta, Le Tour porneşte de la Rotterdam. Metropola de la Oceanul Atlantic pare că a primit în mod firesc găzduirea startului. În Olanda, ciclismul e o religie. Pe stradă sunt mai multe biciclete decât maşini, iar cei ce pedalează au întotdeauna dreptate în trafic. Nu ai voie să-i claxonezi, nu ai voie să-i depăşeşti cu viteză sau să le tai faţa. Ca român, te simţi stingher într-un astfel de trafic. E altfel ca la Bucureşti. Nu mai stai cu ochii cât cepele la "cedează trecerea"! În Ţara Lalelelor, se circulă ciudat, dar nu agresiv. La Rotterdam, automobilele au parte de câte două benzi pe sensul de mers, alte două fiind dedicate celor ce se deplasează cu bicicleta sau cu motoscuterul.
Ieri, în oraş, prezenţa Turul Franţei se simţea prea puţin. Agitaţie era doar în zona în care va fi sosirea Prologului programat mâine. Se monta un gard, se mai închidea o stradă. Totul însă fără a deranja olandezul de rând, care îşi vede în continuare de pedalat. În Rotterdam, singurii care nu par interesaţi de ciclism par locuitorii din cartierul celor ce au ajuns din Olanda de prin Africa sau Asia. Numai că mâine, Alberto Contador, Andy Schleck, Lance Armstrong, Cadel Evans, Carlo Sastre, Ivan Basso, Vincenzo Nibali, Andreas Kloden, Levi Leipheimer, Fabian Cancellara, Alejandro Valverde, Thor Hushovd sau Tom Boonen, toate marile vedete din Le Tour, le vor pedala pe sub geam.
Cel mai mult se bucură însă proprietarii de restaurante cu specific Oriental. Zecile de