Angajaţii statului fără o specializare căutată şi în privat se vor putea reprofila mai greu. Le rămâne alternativa unui serviciu cu jumătate de normă sau emigrarea. Sursa: REUTERS
Bugetarii care, nemulţumiţi de reducerea cu 25% a salariilor, vor să-şi caute un loc de muncă în mediul privat se vor lovi de un zid ridicat chiar de calitatea lor de angajaţi ai statului. Aşa susţin specialişti în Resurse Umane, în opinia cărora, această experienţă profesională este văzută de patroni ca un "handicap".
Urmarea: oamenii vor fi nevoiţi să accepte salarii mai mici decât cele de pe piaţă sau să ia totul de la zero, ca şi cum ar fi proaspăt absolvenţi. Asta, în cazul în care vor avea norocul să găsească un loc de muncă în a - ceastă perioadă de criză, în care puţine companii mai fac angajări.
Privilegiaţii sistemului: medicii, contabilii sau IT-iştii
Specialiştii le dau şanse ceva mai mari celor care au o specializare "la mare căutare" şi în privat: medici, profesori, contabili, finanţişti, IT-işti sau jurişti. Există totuşi câteva soluţii şi pentru ceilalţi, susţin, ceva mai optimişti, recrutorii contactaţi de EVZ, în cadrul campaniei "Viaţa la -25%".
Potrivit acestora, o parte din tre ei se vor putea "integra" pe piaţa privată a muncii, cele mai la îndemână fiind poziţiile administrative (pentru cei care au făcut muncă de birou), însă în trei sau chiar patru ani.
Apoi, există şi varianta de a lucra în străinătate, pe salarii mult mai mari. Iar, dacă vor dori să rămână în continuare în in stituţiile publice, pot opta pentru în că un job cu jumătate de normă ca să-şi sporească veniturile.
"ÎNARMAŢI CU RĂBDARE"
Primul job la patron poate însemna salariu mai mic şi poziţie de începător
Specialiştii în recrutare îi sfătuiesc pe bugetarii aflaţi în căutarea unui loc de muncă în me