Principalii jucători de pe piaţa de centrale termice din România se aşteaptă la o revenire pe creştere a pieţei de profil în acest an, pe de o parte bazată pe lansarea programului Casa Verde, prin care sunt subvenţionate sistemele regenerabile de încălzire, dar mai ales pe debranşările populaţiei de la sistemul centralizat de încălzire, în condiţiile în care guvernul discută eliminarea subvenţiilor pentru energia termică.
Piaţa de centrale termice din Romănia s-a redus anul trecut la puţin peste 100.000 de unităţi, însă estimările de scădere date de unii dintre principalii jucători de pe piaţa locală de profil variază de la minus 30% pănă la minus 50%, în lipsa unor statistici oficiale în ceea ce priveşte numărul unităţilor prezente pe piaţă.
"Nu există date oficiale despre numărul de centrale termice din Romănia, însă noi estimăm o scădere de circa 30% a pieţei de profil, undeva la nivelul de 100.000 de unităţi. Aici ne referim strict la piaţa de centrale termice convenţionale, cele de apartament. Pe alte segmente, scăderea este mai mare de atăt", a declarat Cătălin Drăguleanu, directorul de vănzări al Ariston Thermo Romania, subsidiara locală a grupului italian Ariston Thermo.
Compania deţine pe plan local o cotă de piaţă de aproximativ 28% pe segmentul de centrale termice convenţionale, iar pentru acest an oficialii companiei estimează o creştere a cotei de piaţă.
"În ceea ce priveşte cifra de afaceri pe 2009, am înregistrat o scădere similară cu piaţa", a adăugat Drăguleanu. Ariston Thermo Romania a înregistrat în 2008 o cifră de afaceri de 24,5 milioane de euro, potrivit informaţiilor de pe site-ul Ministerului de Finanţe.
Valentin Nan, directorul de marketing al Viessmann Romania, subsidiara locală a producătorului german de centrale termice Viessmann, apreciază că valoarea pieţei s-a înjumătăţit anul trecut, coborănd în jur