Deşi s-au obişnuit, de ani de zile, cu aceste creşteri de preţuri care se produc automat în fiecare an pe întâi iulie, anul acesta parcă pilula este şi mai amară pentru francezi. De ce? Pentru că în acelaşi timp se anunţă îngheţarea salariilor pe anul viitor, reforma sistemului de pensii, precum şi mari reduceri de posturi în sectorul de stat.
Deşi s-au obişnuit, de ani de zile, cu aceste creşteri de preţuri care se produc automat în fiecare an pe întâi iulie, anul acesta parcă pilula este şi mai amară pentru francezi. De ce? Pentru că în acelaşi timp se anunţă îngheţarea salariilor pe anul viitor, reforma sistemului de pensii, precum şi mari reduceri de posturi în sectorul de stat. Totul pe un fond de slabă reluare a creşterii economice şi de mari scandaluri legate de abuzurile sau de stilul de viaţă, pe picior mare, pe care îl practică unii responsabili politice.
Concret, începînd de la 1 iulie cresc câte puţin, preţurile la transporturi, începând cu biletul de metrou, la curent electric şi la gaz, la timbre, la carburanţi, la cantinele şcolare, la asigurările de sănătate şi aşa mai departe.
Cum scrie cotidianul comunist L'Humanité pe prima pagină, aceste creşteri de preţuri vor "carboniza" puterea de cumpărare a francezilor. Cu atât mai mult cu cât unele măriri de preţuri sunt destul de usturătoare: cei peste 6 milioane de francezi care se încălzesc cu gaz metan şi care gătesc cu gaz, de exemplu, îşi vor vedea factura anuală mărită în medie cu 45 de euro.
Singurul balsam pe aceste dureri bugetare este faptul că oamenii se pregătesc să plece în vacanţă. De altfel, spun sociologii, aceste creşteri de preţuri nu sunt lansate întâmplător în acest moment al anului. Luaţi cu pregătirile pentru vacanţe, doritori să scape de stresul cotidian şi să respire un pic, mulţi francezi nici nu se prea gândesc la aceste măriri. Ei le vor simţi însă la toam