Schema de compensare a medicamentelor care intră azi în vigoare îi afectează şi pe bolnavii cronici, chiar dacă Lucian Duţă, preşedintele CNAS, a promis, la Braşov, cu doar o săptămână în urmă, că pacienţii cronici nu vor avea coplată la medicaţia prescrisă.
Noua modalitate de compensare a medicamentelor intră în vigoare de astăzi. În timp ce reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) susţin că pacienţii vor avea o mai mare accesibilitate la medicaţie, reprezentanţii organizaţiilor pacienţilor spun că realitatea este alta. Noul sistem de compensare va însemna o coplată mai mare din partea pacientului pentru unele medicamente, pentru că CNAS decontează doar un anumit procent din preţul de referinţă al unui medicament luat pe o întreagă clasă terapeutică, spre exemplu ampicilină pentru întreaga clasă de antibiotic. „Deşi preşedintele CNAS ne-a dat nenumărate asigurări că pacienţii cronici nu vor fi afectaţi de noul sistem, inclusiv sâmbăta trecută, când a venit în rândul nostru la Conferinţa Naţională a Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, realitatea arată altceva. Am fost din nou minţiţi”, a declarat Cezar Irimia (foto jos), preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).
Potrivit unui calculator a contribuţiei personale a fiecărui pacient, instalat pe site-ul CNAS la unele medicamente gratuite din programele de hepatită, diabet, HIV/SIDA sau transplant se aplică coplata, spun reprezentanţii COPAC. Astfel, în cazul unui medicament pe hepatită cu substanţa activă Ribavirinum cu preţul de 15,8 lei, valoarea compensată este de doar 2,98 lei, iar contribuţia pacientului de 12,82 lei. „Menţionăm că acesta este preţul unei doze, iar un pacient cu hepatită are nevoie (în funcţie de schema terapeutică aprobată de casa de asigurări de sănătate) de 4-6 pastile pe zi. Un calcul simplu arată că în a