Bugetul statului a pierdut 1,2 mld. lei prin instituirea impozitului minim în mai anul trecut, care a dus la ieşirea de pe piaţă a peste 300.000 de societăţi comerciale, spun reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
"Bugetul de stat a fost diminuat considerabil de la introducerea impozitului mimin, la capitolul de impozite, taxe şi contribuţii, deoarece odată cu încetarea activităţii a peste 317.000 de societăţi comerciale au fost generate efecte în cascadă: scăderea încasărilor la bugetul de stat din TVA, impozit pe profit şi impozit pe venit, scăderea încasărilor la bugetul asigurărilor sociale de stat şi fondurile speciale din taxe şi contribuţii salariale, creşterea numărului de şomeri", a arătat ieri Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR.
Începând cu luna mai 2009, companiile româneşti sunt obligate să achite o taxă minimă pe cifra de afaceri, dacă nu au profit sau dacă impozitul pe profit este mai mic decât nivelul impozitului pe tranşa de venituri.
Din datele reprezentanţilor întreprinderilor mici şi mijlocii, până la sfârşitul lunii mai a acestui an încasările la bugetul de stat s-au situat la aproape 1,6 mld. lei.
"Totalul veniturilor de la bugetul de stat care ar fi fost încasate de la 25% din numărul total de firme ieşite în perioada 2009-mai 2010 este de peste 2,8 mld. lei. Dacă facem un calcul simplu, reiese că bugetul de stat a pierdut 1,2 mld. lei. Introducerea acestui impozit nu a făcut decât să întărească economia subterană. Cel puţin 10-15% din firmele care au fost închise funcţionează la negru", precizează Nicolescu.
Marţi, ministrul finanţelor publice Sebastian Vlădescu a afirmat că impozitul minim trebuie eliminat, întrucât nu reprezintă o soluţie viabilă, însă nu a precizat când va fi adoptată această decizie.
Bugetul statului a pierdut 1,2 mld. lei