Pufuletii Gusto si campania lor pro-optimism au fost premiati anul acesta la trei dintre cele mai importante competitii de PR din lume: au obtinut un Silver Lion la festivalul Cannes Lions, premiul pentru cea mai buna campanie de PR din Europa de Est la SABRE Awards si trofeul unei categorii la IPRA Golden World Awards. Aflati de ce pufuletii din Baicoi au fost pe gustul juratilor internationali.
Atunci cand s-a hotarat sa faca o campanie de comunicare pentru Gusto, Eliodor Apostolescu, unul din cei doi asociati ai companiei Phoenix Y, nu isi dorea neaparat o crestere a vanzarilor. In 17 ani de cand infiintase compania impreuna cu prietenul sau din copilarie Catalin Nour, ajunsesera lideri de piata si vindeau un milion de pungi de pufuleti pe zi. Problema era ca oamenii nu stiau in general ce cumpara, cum se numesc “pufuletii aia buni in punga transparenta”. Practic, isi doreau sa-si transforme produsul intr-un brand, pentru a-si fideliza pe termen lung consumatorii.
In 2008 au inceput sa lucreze cu agentia de publicitate Publicis, care a realizat pentru Gusto doua spoturi TV, Headless si Dogface. Ei au fost si cei care au pozitionat brandul Gusto pe teritoriul optimismului: “Malai, sare si aer. Deci, nimic sa te ingrijoreze!” Pe langa compozitia naturala, un alt element care descria “optimismul” brandului era traseul produsului: un pufulete care venea dintr-o fabrica de langa Baicoi si ajungea la milioane de romani, dar si o companie care crescuse din mic in mare, de la o investitie de 2.000 de dolari la afaceri anuale de aproape 20 de milioane de euro.
In primavara lui 2009, la recomandarea Publicis, Apostolescu i-a abordat pe cei de la agentia de PR The Practice. In strategia campaniei, agentia a pornit de la pozitionarea facuta de Publicis, pe teritoriul optimismului, insa au “dus-o mai departe”, spune Gabriela Lungu, managing partner The P