Este unul dintre puţinii cultivatori de căpşuni din localitatea Mihăeşti. Faptul că are cele mai frumoase şi mai aromate căpsuni se datorează unui secret: vorbeşte cu ele precum cu proprii copii.
Maria Sinescu este unul dintre puţini cultivatori de căpşuni din Mihăeşti. „Mai suntem doar trei căpşunari în tot satul. Tinerii preferă să plece şi să culeagă căpşunii altora, în Spania sau prin alte ţări, decât să realizeze propria recoltă", spune cu supărare. Maria a învăţat secretele căpşunului când, rămasă fără un loc de muncă şi cu o sănătate şubredă, din cauza unor afecţiuni cardiace, a trebuit să-şi găsească o sursă de existenţă. „Căpşunile am început să le cultiv în urmă cu zece ani, dar de la an la an am mărit suprafaţa. Acum am o suprafaţă de 2.000 m.p. " Ca să-şi uşureze munca, Maria şi-a cumpărat un motocultor, iar căpşunilor le-a învăţat toate secretele.
Vorbeşte cu plantele
„Este bine ca să cultivi căpşunile înfigându-le în pământ cu ţăpuşul, la o adâncime de zece centimetri, şi nu puse cu sapa, iar distanţa între ele să fie de 25 de cm. Când le culegi, este bine să nu fie umezeală, iar sub stratul de căpşuni se pun totdeauna paie astfel încât frunctul să nu atingă de pământ. Cu toate eforturile depuse, sunt ani buni şi alţii mai puţini buni pentru cultivatorii de căpşuni care şi-au subţiat serios rândurile", povesteşte Maria. Pe lângă căpşuni, femeia mai cultivă şi răsaduri. Nu de puţine ori când ajunge cu produsele ei la piaţă, mulţi o invidiază. „Cresc răsadurile şi căpşunii ca pe proprii mei copii. Când sunt în solar sau pe câmp, vorbesc cu plantele, dialoghez cu ele. Aceasta este o plăcere a mea".
Se poate trăi din cultivarea căpşunilor
Dacă poţi trăi din cultivatul căpşunilor sau a răsadurilor, Maria Sinescu spune că acest lucru se poate. „Totul este să nu fii zgârcit şi când mergi la piaţă să nu-ţi mă