Joi se implinesc cinci ani de la introducerea leului nou. La data de 1 iulie 2005, moneda nationala a Romaniei, leul, a fost denominata astfel incat 10.000 lei vechi au fost preschimbati pentru 1 leu nou.
La 1 iulie 2005 a intrat in circulatie leul nou, supranumit si leu greu, care a circulat in paralel cu leul vechi pana la 31 decembrie 2006. In intervalul mentionat, moneda veche a fost inlocuita treptat cu noile bancnote si monede.
Introducerea leului nou a constituit a doua etapa a denominarii. Denominarea reprezinta actiunea de reducere a valorii nominale a insemnelor monetare.
Totodata, s-a schimbat codificarea monedei nationale, de la "ROL" (Romanian Leu) la "RON" (Romanian New). Rata de schimb intre ROL si RON este de 10.000 ROL pentru 1 RON, respectiv de 100 lei vechi pentru 1 ban nou.
In pofida efectului de rotujnire, introducerea leului nou nu a determinat majorari de preturi. Afisarea duala a preturilor cu patru luni inaintea datei de punere in circulatie a creat posibilitatea familiarizarii publicului cu noua forma si valoare a preturilor, facilitand memorarea lor si anuland totodata posibilitatea modificarilor de preturi.
Rotunjirea preturilor s-a facut conform regulilor de rotunjire precizate de ordinul Ministerului Finantelor Publice, atat in plus cat si in minus. Ca urmare, rotunjirile de preturi efectuate corect nu au condus la cresteri de preturi.
Structura numerarului din noua emisiune a cuprins si moneda de 1 ban, pe care Banca Nationala a Romaniei a produs-o in cantitati mari, tocmai pentru a se evita incercarile de rotunjire a preturilor si a se elimina justificarile agentilor economici ca nu dispun de moneda suficienta pentru rest.
Pas important spre euro
Denominarea a fost descrisa de autoritati ca o experienta de trecere spre moneda euro. Perspectiv