Este pasionat încă din liceu de tradiţiile argeşene şi a realizat sute de emisiuni culturale la televiziunile locale
Când stai de vorbă cu Sorin Mazilescu e ca şi cum ai deschide o carte de legende populare, de basme şi de învăţături. Pasiunea sa pentru viaţa rurală şi pentru farmecul acesteia l-a prins încă din liceu, când a devenit solistul orchestrei „Doina Muscelului”. Cele mai frumoase amintiri sunt, spune el, cele din viaţa de licean.
„Am învăţat la Şcoala Normală Carol I din Câmpulung Muscel. Atunci mi-am făcut şi prietenii adevărate, care au rezistat peste timp, chiar până acum. Ţin minte că stăteam vreo şapte-opt băieţi într-o cameră şi mâncam din aceeaşi farfurie. De atunci ne-am făcut un fel de legământ să ne ajutăm orice ar fi”, îşi aminteşte Sorin.
Tot în liceu, a început să facă primele cercetări de teren şi a prins imediat gustul, mai ales că firea sa comunicativă l-a ajutat să afle multe lucruri interesante, din plăcere, nu din obligaţie.
„Trebuia să culegi cântece, de la bătrâni, să dicuţi cu ei, să afli anumite informaţii. Şi din discuţiile acestea mai aflam o legendă, o baladă, o oraţie de nuntă şi automat am avut o paletă mai largă de culegere de folclor. Întotdeauna mi-a plăcut să ascult şi să învăţ de la cei mai în vârstă”, spune el.
A scris trei cărţi monografice
Văzând că aceasta este înclinaţia sa, Sorin Mazilescu s-a decis să urmeze Facultatea de Litere, pentru a studia aprofundat. Următorul pas a fost intrarea în Asociaţia Folcloriştilor Argeşeni „Constantin Rădulescu – Codin”, în 2001. Aici a avut ocazia să ia contact cu oameni de specialitate de la care spune că a învăţat foarte multe. Implicându-se în această activitate, i-a fost uşor să se angajeze la Centrul Creaţiei Populare, unde a colaborat din 2001 până în 2004, când a devenit angajat cu acte în regulă. Din această postură şi-a continuat cercetăril