Banca Naţională va menţine dobânda-cheie la leu la 6,25% pe an pentru a evita să transmită semnale contradictorii privind politica monetară, chiar dacă inflaţia va urca la 7%-8% până la sfârşitul anului, consideră analiştii.
BNR a menţinut în şedinţa de ieri dobânda de politică monetară la 6,25% pe an, întrerupând şirul de patru reduceri consecutive consemnate de la începutul anului odată cu reaprinderea temerilor privind creşterea inflaţiei.
Menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu apare ca fiind o prioritate în comunicatul transmis de BNR după şedinţa de politică monetară de ieri, dar problema principală în acest moment este creşterea inflaţiei pe termen scurt ca urmare a majorării TVA de la 19% la 24%.
Ritmul de creştere al preţurilor ar putea accelera chiar la 8% până la finalul anului faţă de 4,42% în mai, indică estimările analiştilor. BNR nu poate contracara însă presiunile pe termen scurt având în vedere că impactul deciziilor de politică monetară are efect maxim în circa 1,5-2 ani.
Pentru a limita însă presiunile pe termen mediu şi lung, banca centrală ar putea fi forţată să majoreze dobânda la următoarele şedinţe de politică monetară.
"Probabilitatea unei majorări a dobânzii-cheie va creşte tot mai mult în perioada următoare. Riscurile vin nu doar dinspre TVA, ci şi dinspre preţul energiei termice şi al alimentelor. Majorarea TVA nu necesită ridicarea ratei de dobândă însă celelalte riscuri, dacă se materializează, duc la presiuni inflaţioniste mult mai mari şi BNR ar putea fi forţată să reacţioneze", consideră Nicolaie Alexandru-Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.
Oficialii BNR precizează că majorarea TVA va conduce imediat la o creştere semnificativă a nivelului preţurilor cu amănuntul şi că deciziile de politică monetară vor fi marcate în continuare de prudenţă mai ales că există un grad ridicat de incert