Tânărul şef de la Centrul pentru Promovarea Culturii Tradiţionale a cunoscut succesul sub luminile rampei, dar a lăsat actoria „ca să se facă util“.
A păşit pentru prima oară pe scenă în primul an de liceu, când împreună cu doi prieteni a înfiinţat o trupă de teatru. „Era o trupă veselă-Academia de umor, iar cele mai multe participări au fost la balurile bobocilor“, a spus Onciu.
Succesul trupei sale de liceeni a atras atenţia celor de la Teatrul „Victor Ion Popa“ din Bârlad, astfel că la terminarea liceului i s-a propus să joace alături de actorii bârlădeni.
„Mi s-a oferit posibilitatea să devin actor corp ansamblu la VIP Bârlad. Ştiam că se organizează un concurs pentru completarea trupei şi împreună cu un prieten am susţinut un examen, fiind apoi solicitaţi pentru stagiunea 1997-1998“, a precizat tânărul actor.
Acela a fost şi momentul în care Lucian Onciu şi-a pus în minte să devină actor, chiar dacă, iniţial, nu era convins că va reuşi. „Propunerea celor de la VIP Bârlad m-a făcut să mă înscriu la cursurile Facultăţii de Actorie. Totuşi, trebuie să mărturisesc că, în momentul în care m-am apucat de actorie am făcut-o pentru succes, pentru aplauze şi reflectoare“, a spus Onciu, într-un exerciţiu de sinceritate.
I-a plăcut să-l joace pe Ion Nebunul
Rolurile dramatice au fost cele care l-au atras cel mai mult, iar personajul pe care l-a jucat cu cea mai mare plăcere este Ion Nebunul din piesa semnată de Ion Luca Caragiale, Năpasta. „Eu m-am ferit de personajele în care m-au văzut profesorii de la facultate, cel de june prim, şi recunosc că cel mai mult am fost atras de Ion, din Năpasta. A rămas rolul în care m-am simţit cel mai bine“, a explicat Lucian.
În ceea ce-i priveşte pe monştrii sacri ai teatrului românesc, Onciu mărturiseşte că Horaţiu Mălăele este actorul pe care îl apreciază cel