Iubitorii de munte se vor putea bucura începând de joi, 1 iulie, de peisajul mirific al Munţilor Făgăraş. Şi asta pentru că drumul Transfăgărăşan a primit undă verde. Totuşi, salvamontiştii recomandă turiştilor multă prundenţă deoarece este posibil ca zăpada să mai cadă de pe versanţi în caz de vreme rea.
Legătura dintre Ţara Românească şi Transilvania a fost deschisă. Drumul Naţional 7C Transfăgărăşan a fost redat circulaţiei până la 31 octombrie 2010. Angajaţii de la Drumurile Naţionale au reuşit în sfârşit să îndepărteze zăpada din preajma drumului, astfel că nu mai există niciun pericol de înzăpezire. Mii de turişti sunt aşteptaţi în acest week-end la munte, motiv pentru care salvamontiştii sunt în gardă.
„În mod oficial s-a deschis Transfăgărăşanul, drumul care face legătura între Ardeal şi Ţara Românească, prin zona Bâlea Lac. De câtva timp a fost curăţat drumul şi acum este deschis oficial. Dar trebuie să se circule cu mare atenţie pentru că mai cade zăpadă pe margine şi chiar şi bolovani. Se recomandă turiştilor care vor să parcurgă acest traseu să îl facă doar ziua şi, dacă se poate, pe vreme bună. Dacă sunt nori şi plouă, există pericolul ca un posibil torent să măture totul în cale“, a spus Tomas Bross, şeful Salvamont Victoria.
Deschis circulaţiei mai puţin de o jumătate de an, Transfăgărăşanul străbate masivul Făgăraş, de la nord la sud, prin trecătoarea Bâlea, fiind şoseaua europeană situată la cea mai mare altitudine, respectiv la peste 2.000 de metri. Transfăgăraşanul începe din comuna Arefu judeţul Argeş şi se termină în comuna Cârţişoara judeţul Sibiu. DN7C Transfăgărăşan are o lungime de peste 90 de kilometri şi două benzi de circulaţie. Pentru construcţia lui s-au dislocat din munte şi au fost transportate cu ajutorul soldaţilor trei milioane tone de stâncă.
(Iulia GRECU)
Iubitorii de munte se vor putea bucura începâ