Liderul sindical al crescătorilor de vaci. Este cel mai vechi crescător de animale privat din Asociaţia fermierilor crescători de bovine şi printre puţinii care au rezistat pe piaţă, din 1996 încoace, în ciuda tuturor obstacolelor.
Este şi preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România. De Dan Ţandea ştiu toţi fermierii din ţară, pentru că se luptă pentru drepturile sale, dar şi ale confraţilor din breaslă. Astfel că el s-a aflat printre organizatorii marşului şi mitingului fermierilor din Transilvania, Banat şi Moldova care a avut loc în această săptămână la Cluj. Deşi are o fermă de vaci, i-ar fi plăcut mai mult să crească doar oi.
De altfel, la gospodăria sa din Apahida, pe lângă cele 240 de vaci, are şi câteva sute de oi. Totul i se trage de la tatăl său care, deşi lucra şi la combinatul din Câmpia Turzii, avea şi turme de oi.“După colectivizare, doar doi turmaşi au mai rămas în Câmpia Turzii. Unul era tatăl meu. Avea 200 de oi, dar a renunţat pe parcurs”, îşi aduce aminte cu plăcere Dan Ţandea.
Fraţii săi, deşi au terminat licee industriale, i-au călcat pe urme, pentru foarte scurtă vreme. “Au lucrat cu mine aici, la fermă, chiar la început. Dar, între timp, au emigrat în Spania, unde nu au scăpat de zootehnie, pentru că au lucrat tot la oi. Acum sunt şoferi de tir”, spune Dan Ţandea despre familia sa.
O zi din viaţa unui văcar
Deşteptarea este la ora cinci şi jumătate dimineaţa. “Nu mai beau cafea de zece ani, aşa că fără să trezesc pe nimeni din casă plec la fermă”. Acolo ia parte la primul muls, după care ia şi micul dejun. Se pune pe muncă, până la ora 12. Face tot ce este nevoie de în fermă, de la măcinat cereale, strâns fân, curăţat grajul, şi face şi muncă de veterinar când este nevoie.
La ora 12, toţi cei nouă angajaţi ai fermei iau o pauză de masă de o oră. “Avem o bucătăreasă care are grijă de no