Piaţa locuinţelor de vacanţă din Europa Centrală şi de Est a fost prinsă în vârtejul crizei imobiliare după ce a fost susţinută puternic în ultimul deceniu de investitorii occidentali. Preţurile locuinţelor au crescut şi de cinci ori în zece ani pentru ca din 2008 încoace să înregistreze corecţii severe în unele ţări.
În Bulgaria, cererea pentru case de vacanţă a fost întreţinută ani la rănd de britanici şi irlandezi şi ulterior de est-europeni în condiţiile în care investiţiile în piaţa imobiliară locală au fost promovate puternic în publicaţii internaţionale precum Financial Times sau prin spoturi publicitare difuzate de CNN.
Investitorii au devenit însă mai prudenţi după izbucnirea crizei financiare, iar în prezent cererea s-a mutat dinspre cumpărare spre închiriere. Turiştii britanici sunt în continuare vizaţi de proprietarii de case de vacanţă, anunţurile publicate pe site-urile de specialitate afişănd adesea preţurile în lire sterline.
Din datele publicate de agenţiile imobiliare bulgare cererea pentru închirierea de locuinţe de vacanţă creşte în perioada primăverii, cănd turiştii încep să-şi planifice vacanţa de vară.
Preţurile pentru închirierea unei vile cu două-trei camere într-una dintre staţiunile de pe litoralul Mării Negre pornesc de la 50 euro/zi, potrivit datelor de pe site-ul rentinbulgaria.com, specializat în închirierea locuinţelor de vacanţă.
Impactul crizei la bulgari. Economia Bulgariei a fost afectată puternic de recesiunea mondială, Produsul Intern Brut (PIB) al ţării contractăndu-se cu 6% în 2009, în timp ce majoritatea instituţiilor financiare internaţionale previzionează o scădere în continuare a activităţii economice cu 1% pănă la 2,5%, ceea ce pune şi mai multă presiune asupra pieţei imobiliare.
"Impactul declinului economic asupra pieţei rezidenţiale este vizibil nu doar pe piaţa din capitala Sof