CONDUCEREA ANI ACUZĂ. Secretarul general al ANI, Horia Georgescu, spune că, după votul Senatului, singura salvare a ANI o reprezintă un nou proiect de lege, care să reorganizeze de la zero şi să repună instituţia în obiectivele sale iniţiale. Sursa: CODRIN PRISECARU
Care sunt principalele efecte ale noii legi ANI trecută ieri de Senat după cererea de reexaminare a preşedintelui?
Prin dezbaterea de luni o parte a senatorilor din cele două comisii, sub conducerea domnului Frunda, au legitimat obţinerea averilor nejustificate, lipsind Agenţia de cele mai importante instrumente pentru verificarea pe viitor a averilor demnitarilor. Acest demers creează implicit consecinţe extrem de negative în planul luptei împotriva corupţiei, precum şi în planul angajamentelor României referitoare la mecanismele europene de cooperare şi verificare pe justiţie.
Parcursul legislativ regretabil a fost continuat prin votul majorităţii senatorilor care au refuzat să dezbată pe articole forma legii adoptate de Camera Deputaţilor, care reda o parte din instrumentele de verificare a averii. În acest sens, prin votul final a fost consfinţită imposibilitatea de a verifica eficient averea dobândită pe parcursul funcţiei publice sau a unui mandat, respingând astfel cererea de reexaminare a Preşedintelui României.
Nu mai putem verifica persoanele publice sau care îndeplinesc mandate mai mult de un an de la terminarea acestora. Comisiile formate din magistraţi nu mai pot fi sesizate de ANI în vederea confiscării averilor nejustificate.
Mai mult decât atât, au fost reintroduse declaraţiile confidenţiale. În acest moment actul public nu mai are relevanţă şi nici nu mai îndeplineşte palierul de transparenţă cerut de UE. Mandatele parlamentarilor încheiate în 2008 nu vor mai putea fi verificate.
Dialogul din timpul dezbaterii din comisii cu un