LECŢIA DE ECOLOGIE. Mai mulţi expaţi au cumpărat vechi case săseşti din Copşa Mare şi Richiş, judeţul Sibiu, pe care le-au renovat după standardele arhitectonice vechi, respectând cu stricteţe reguli saxone străvechi. Apoi au deschis pensiuni sau case de vacanţă care atrag mai ales turişti străini. Sursa: Oana Dan
Îndrăgostite de frumuseţea zonei, Giovanna Bassetti şi Tony Timermann, prima italiancă, a doua olandeză, au investit în refacerea unor clădiri de patrimoniu.
Au păstrat faţadele, acoperişul şi structura saxone, au cumpărat mobilă veche pe care au recondiţionat-o şi au adăugat câteva elemente moderne, dar a căror prezenţă nu deranjează ochiul. Astfel, în casele lor găsiţi bucăţi de istorie, mobilă veche de câteva secole, mobilă nouă dar făcută aidoma celei vechi, dar şi fotolii de la Ikea. De asemenea, la nivel de instalaţii sanitare, vizitatorii se bucură de tot confortul modern.
Povestea casei de oaspeţi din Richiş
Un sat în care au rămas mai puţin de 20 de saşi. Majoritatea în vârstă. Restul saşilor au emigrat la începutul anilor ’90. În urma lor, în casele părăsite s-au instalat români sau romi. În sat locuiesc şi câţiva unguri. „Oamenii de aici sunt total diferiţi faţă de bucureşteni spre exemplu. Aici sunt romi, unguri, saxoni şi români. Iubesc acest mix, nouă ne face bine”, spune Tony Timermann, care odată ieşită la pensie, s-a retras la Richiş, cu soţul ei.
Au lucrat în domeniul sănătăţii şi, cu banii puşi deoparte, au cumpărat un teren pe care l-au transformat în camping. Apoi au cumpărat barul şi magazinul sătesc, pe care le-au renovat aproape integral. A urmat casa parohială, care acum este casă de oaspeţi. Totul la preţul de 50.000 de euro.
Tony a venit în România de mai multe ori şi se declară îndrăgostită iremediabil de Transilvania. Originară din Friesland, ea spune că aici a găsit fericirea, deşi a costat-o