Guvernul bulgar a lansat o campanie masivă de arestări, puternic mediatizată. Poliţia a pătruns în casele unor lideri ai opoziţiei şi nu respectă prezumţia de nevinovăţie. Cu toate aceste demonstraţii de forţă, nu s-au înregistrat condamnări importante iar mulţi acuză deja transformarea Bulgariei într-un stat poliţienesc.
Unii critici îl descriu pe Boiko Borisov ca pe un conducător brutal, servil faţă de mentorii săi străini, care a eşuat în tentativa de a combate criminalitatea şi corupţia, de a moderniza economia şi de a creşte nivelul de trai al bulgarilor, arată „EU Observer”.
„Democraţia bulgară nu este stabilă. UE realizează acum că a făcut o mare greşeală când ne-a primit la 1 ianuarie 2007”, susţine profesorul de istorie Dragomir Draganov.
În opinia sa, alegaţiile potrivit cărora Bulgaria se transformă într-un stat poliţienesc se justifică prin operaţiunile tot mai dese ale Ministerului de Interne. Ultimul episod a fost o descindere a poliţiei în casa lui Borislav Gutsanov, un membru al opoziţiei, acesta fiind ameninţat cu armele. Şi fostul ministru al apărării Nikolai Tsonev a fost arestat în timp ce se afla la spital pentru o investigaţie.
Tsonev este acuzat că a încercat să mituiască un magistrat pentru a opri o investigaţie împotriva sa în privinţa unui acord controversat de achiziţii publice. Probele nu erau însă foarte solide, susţine un judecător.
În ultima vreme, suspecţii sunt numiţi criminali înainte de a fi chestionaţi sau de a avea acces la un avocat. „Singura justificare pentru metodele poliţiei este propaganda pe care o face Ministrul de interne în dauna drepturilor noastre. Se încalcă atât Constituţia, cât şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului în ce priveşte prezumţia de nevinovăţie şi interzicerea filmării oamenilor fără acordul lor prealabil”, susţine reputatul avocat pentru drepturile omului Mih