Sunt puţini la număr bărbaţii care nu au mulţumit în gând celui care a inventat expresia "Salut! Mă cheamă X..." pentru a-şi face mai uşoară intrarea în scena unei relaţii sociale, fie că este vorba de un party sau o simplă conversaţie cu o persoană necunoscută. Revista „Time" scrie că nu se ştie sigur dacă inventatorul este de sex masculin, dar sunt şanse mari să fie aşa, de vreme ce mulţi bărbaţi - mai mulţi chiar decât femeile - s-ar simţi extrem de neajutoraţi în lipsa acestei expresii salvatoare.
Este deja unanim acceptată legenda conform căreia, într-un cuplu căsătorit, de regulă soţia este cea care conduce viaţa socială, fiind „contabilul" familiei la capitolul întâlniri de socializare cu prietenii sau diverse alte reuniuni oficiale ale cuplului. De asemenea, oamenii de ştiinţă au descoperit că, pe lângă această capacitate înnăscută de a coordona activităţile sociale ale familiei, femeia este cea care dispune de o foarte subtilă abilitate de a recunoaşte mai rapid şi exact chipurile oamenilor cu care interacţionează.
Potrivit testelor de laborator şi explorărilor funcţionale, cum ar fi tomografiile computerizate ale creierului, explicaţia acestor deosebiri rezidă în faptul că bărbaţii se bazează doar pe emisfera stângă a creierului în identificarea imaginilor cu chipurile persoanelor cu care au interacţionat la un moment dat, în vreme ce femeile se folosesc de ambele emisfere, având astfel o capacitate dublă de utilizare a funcţiilor creierului.
Cercetătorii de la Universitatea York din Toronto au realizat un nou studiu care relevă un aspect foarte interesant pentru specialiştii în domeniu: şi homosexualii se bucură de această capacitate. Psihologul Jennifer Steeves a recrutat pentru testări un grup complex de voluntari, împărţiţi în trei grupe de lucru: homosexuali, bărbaţi cu orientare heterosexuală şi femei. De menţionat că, pentru acura