Noul preşedinte al Germaniei, Christian Wulff este învestit în funcţie, vineri, 2 iulie. Desemnarea sa a avut loc în condiţiile unui avertisment adresat cancelarului Angela Merkel de către marii electori şi de către clasa politică. Alegerea lui Christian Wullf, candidatul propus de doamna Merkel ar fi trebui să fie o simplă formalitate. Scenariul s-a derulat însă altfel, pentru că o parte dintre membrii coaliţiei aflate acum la Putere l-a sprijinit pe candidatul Opoziţiei.
Noul preşedinte al Germaniei, Christian Wulff este învestit în funcţie, vineri, 2 iulie. Desemnarea sa a avut loc în condiţiile unui avertisment adresat cancelarului Angela Merkel de către marii electori şi de către clasa politică.
Alegerea lui Christian Wullf, candidatul propus de doamna Merkel ar fi trebui să fie o simplă formalitate. Scenariul s-a derulat însă altfel, pentru că o parte dintre membrii coaliţiei aflate acum la Putere l-a sprijinit pe candidatul Opoziţiei.
Au fost necesare trei tururi de scrutin şi mai multe apeluri ale Angelei Merkel la unitate, pentru ca majoritatea, de altfel confortabilă, de care dispunea cancelarul german pe hârtie să se materializeze şi în urne. Această situaţie ilustrează, spun comentatorii, faptul că Merkel şi-a pierdut o mare parte din popularitatea de care dispunea la începutul mandatului său.
Pe de altă parte, este limpede că şi coaliţia de centru-dreapta, aflată la Putere de nouă luni începe să-şi piardă încrederea populaţiei. Nu este exclus, mai spun experţii, ca Merkel să fie obligată, în urma acestor alegeri, să ţină cont de mesajul electorilor şi să mai reducă puţin planul de austeritate adoptat.
Acesta este destinat să ducă la economii de 80 de miliarde de euro, dar impune multe sacrificii germanilor, iar în străinătate este văzut ca o frână în calea relansării creşterii economice.
În Germania, presa este foarte c