Noua modalitate de compensare a medicamentelor care a intrat în vigoare de ieri ar putea readuce pe creştere producătorii locali de medicamente în condiţiile în care anul trecut primii nouă au avut scăderi de până la 20% ale afacerilor pe piaţa locală.
"Teoretic s-ar putea (să existe un impact pozitiv - n.red.) însă cred că va dura trei-şase luni până vom simţi ceva. Probabil că impactul major nu va fi în 2010", a spus Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) şi CEO al Terapia Ranbaxy, cel mai mare producător local.
Noua modalitate de compensare implementată de la 1 iulie vizează peste 2.000 de produse, dintr-un total de peste 7.000 câte există în România. Pentru un sfert din aceste produse, pacienţii vor plăti mai mult cu 15-20%, pentru un sfert vor plăti mai puţin, iar pentru restul, coplata se menţine. Reprezentanţii CNAS au spus că aceste noi reglementări vor limita consumul de medicamente scumpe care în România a ajuns la 60% în total, în condiţiile în care în alte state europene nivelul este de sub 50%.
"De la începutul anului consumul a crescut cu 15-20%", a spus Nicolae Lucian Duţă, preşedintele CNAS.
În ultimii ani consumul de medicamente a crescut puternic în România în principal pe seama medicamentelor scumpe promovate puternic de marile grupuri internaţionale. Problema este una generală la nivel european, mai multe state europene încercând să găsească modalităţi de reducere a preţurilor sau de limitare a consumului.
Autorităţile române au structurat cele peste 2.000 de produse în grupe terapeutice în funcţie de afecţiunile pe care le tratează. Preţul de referinţă la care statul va compensa produsul va fi dat de doza zilnică necesară dintr-o clasă terapeutică, iar ce depăşeşte acest nivel va fi suportat de pacient. Astfel, dacă înainte de 1 iulie erau decontate şi medica