ON-LINE
Horia Nicola Ursu este directorul Editurii Millennium Press şi, de curînd, şi-a asumat şi rolul de redactor-şef al revistei trimestriale Galileo, al cărei prim număr a apărut cu o lună în urmă.
Helion a trecut pe net (nu de tot, după cum se zice), Nautilus apare de 29 de luni on-line, Galileo a apărut pe hîrtie. De ce o revistă pe hîrtie?
Nu-i nimic neobişnuit aici. E absolut normal să avem o revistă tipărită puternică de F&SF. Fiindcă nu exista aşa ceva la noi, n-a mai existat o revistă adevărată pe hîrtie pe care să îmi doresc să o citesc de cînd ai pus tu punct proiectului Fiction.ro. A fost, desigur, SciFi Magazin, dar acesta era mai degrabă o antologie lunară în format de revistă. Helion? De acord, apare pe hîrtie, dar nu are o periodicitate clară, suferă uşor de provincialism şi reflectă unilateral doar o parte a F&SF-ului de la noi şi chiar de afară – în primul rînd, fiindcă nu a avut curajul de a-şi asuma un program ambiţios. În altă ordine de idei, am vrut să fac din Galileo Revista cu R mare, acea publicaţie care să poată sta oricînd, fără să se ruşineze, alături de publicaţiile consacrate ale genului: Fantasy&Science Fiction Magazine, Interzone, Asimov’s, Weird Tales. Îmi place să cred că, dacă vom continua aşa cum am început, vom reuşi acest lucru.
Care e structura revistei? Cu ce îţi momeşti cititorii? Dă-mi nişte nume de colaboratori permanenţi şi motivele pentru care sînt ei, şi nu alţii.
Dacă vrei cifre, e uşor să-ţi răspund, am făcut nişte calcule în acest sens. Vom avea în fiecare număr trei sferturi ficţiune şi un sfert non-ficţiune; vor fi două treimi traduceri şi o treime texte autohtone. Vom încerca să atragem cititorii publicînd texte a căror valoare a fost confirmată de nişte premii, autori pe care publicul îi cunoaşte deja sau pe care merită să îi descopere. Şi de la noi, şi de „din