Botoşănenii pot admira decoraţii de război, monede vechi şi obiecte de folclor din diverse zone ale ţării, iar intrarea este liberă.
Ineditul muzeu este deschis la zece kilometri de Botoşani şi aparţine unui colecţionar local pasionat de artă, folclor şi istorie. Ioan Siminicianu (57 de ani) a adunat de-a lungul timpului sute de exponate de valoare şi vrea acum să le arate lumii gratuit.
Medalii comuniste
„Eu colecţionez de când mă ştiu. Înainte adunam lucruri mai mărunţele, iar apoi pe parcurs lucrurile s-au schimbat. De ceva vreme colecţionez piese mai pretenţioase, mai costisitoare“, a spus Siminicianu, care este şi preşedintele secţiei de la Botoşani a Societăţii Numismatice Române. În acest weekend, botoşănenii dornici să răsfoiască pagini din istoria României sunt aşteptaţi să se admire piese etnografice care datează din secolul al XIV-lea, dar şi decoraţii de război, unele extrem de rare, cum ar fi ordinul Victoria Socialismului, Ordinul Steaua României, pe care a plătit mii de lei pentru a le avea în colecţie.
„Între etnografie şi decoraţii este o mare legătură. Aceste insigne au strălucit mai întâi pe pieptul ţăranului care a plecat la luptă purtând astfel de costume, expuse aici“, a mai spus colecţionarul. Sutele de exponate sunt prezentate în muzeul care are o suprafaţă de 100 de metri pătraţi.
Colecţie de 30 de ani
Tot aici pot fi admirate costume populare din Maramureş şi Bucovina, unelte folosite pe vremuri de gospodinele satului, şi veselă pictată, toate strânse de Ion Siminicianu în ultimii 30 de ani.
„Îi aştept pe toţi iubitorii de artă să treacă pragul muzeului. Copiii au ocazia de a-şi îmbogăţi cunoştinţele generale şi de a-şi petrece în mod util vacanţa“, a mai spus colecţionarul. Botoşănenii care aleg în weekend să facă o lecţie de istorie la Corni se duc special cu copiii.