Pentru românii care vor să uite de problemele cotidiene şi să-şi petreacă concediul de odihnă la mare, oraşul Năvodari, aflat la mai puţin de 15 km de Constanţa, reprezintă o reală soluţie. Localitatea cu peste 35.000 de cetăţeni poate oferi oricărui doritor linişte, distracţie, condiţii de cazare bune, toate acestea cu un buget restrâns.
Când spui Năvodari, gândul te duce, inevitabil, la rafinăria Petromidia şi la fumul dens pe care îl scot coşurile acesteia. De pe plaja din Mamaia, privind spre nord, furnalele sunt primul lucru pe care îl observi. Autorităţile locale vor să schimbe însă imaginea localităţii şi au un plan ambiţios: vor să transforme Năvodariul în cea mai nouă staţiune turistică a litoralului românesc. "Obiectivul nostru este ca în vara anului 2011 Năvodari să fie declarat staţiune turistică", spune primarul Nicolae Matei. Primii paşi au fost deja făcuţi de către investitorii privaţi, care şi-au construit aici vile de vacanţă. Nimeni nu se mai miră dacă pe plaja de aici îl pot vedea bronzându-se pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu sau pe Mihai Trăistariu. Zona dispune de numeroase variante de cazare, la preţuri convenabile, dar şi de o serie modalităţi de distracţie şi relaxare. Apropierea de staţiunea Mamaia şi oraşul Constanţa este un atu. "Lună de lună aducem ceva nou în oraş pentru a atrage cât mai mulţi turişti", mai spune primarul. Cele mai recente idei ale sale se referă la amplasarea unui avion, cu scop decorativ, la intrarea în oraş, aşa cum în Constanţa există vapoare. Transformarea localităţii în staţiune se loveşte şi de piedici. Principalul impediment este încercarea unor investitori italieni de a amplasa aici o groapă pentru depozitarea masivă a deşeurilor toxice.
Unul dintre obiectivele actualei administraţii publice din Năvodari este acela de a transforma oraşul într-o staţiune care să atragă anual mii de turişti