Mai citesc copiii? Aceasta este intrebarea de pe buzele tuturor parintilor, speriati de zecile de ore pe care copiii lor le petrec in fata calculatorului, ignorand cartile frumos aliniate din biblioteca.
La aceasta intrebare si la multe altele care decurg din ea a incercat sa raspunda psihologul Cristina Calarasanu la TV Ziare.com.
Cristina Calarasanu a explicat ca acest subiect este important atat pentru parinti cat si pentru bone si pedagogi.
Pentru lipsa de interes fata de citit pe care copiii din ziua de azi o manifesta, psihologul Cristina Calarasanu ofera ca motiv faptul ca pentru generatia celor care acum sunt parinti "Cartile erau furnizor de imaginatie si de creativitate".
Daca micutului nu ii place sa citeasca trebuie sa aflam ceea ce simte el in legatura cu cititul: iritare, plictiseala, lipsa de interes si mai ales de ce simte aceste lucruri. Daca nu a incercat niciodata sa citeasca dar spune ca "nu ii place" inseamna ca a observat aceasta atitudine undeva: la prieteni, la scoala sau la parinti si a luat-o ca atare.
"Depinde de cum ii explicam si noi ceea ce credem despre carti. Trebuie sa citim impreuna cu copilul, sa povestim despre carte, despre ce a simtit citind cartea. Ce facem daca nu le place? Trebuie sa intelegem de ce nu ii place. De ce nu ii face placere. S-ar putea sa nu aiba niciun argument si acest lucru inseamna ca a auzit asta din alta parte si a luat-o ca atare. Se intampla in raport si cu alte activitati. Trebuie sa facem sa-l cunoasca putin cate putin", sfatuieste Cristina Calarasanu.
Ce carti sunt recomandate si la ce varsta? Ce carti sunt interzise?
Cristina Calarasanu crede ca in functie de varsta copilului unele carti nu sunt benefice. Un copil care citeste ceva care este mult peste varsta si intelegerea lui se va confrunta cu stari afective pe care n