55 de aparate pentru monitorizarea inimii achiziţionate de Ministerul Sănătăţii în 2008 cu bani de la Banca Mondială au stat neutilizate până acum. Electrocardiografele erau destinate unităţilor de primire urgenţe (UPU) şi vor fi redistribuite la alte spitale care duc lipsă de astfel de tehnologie.
După ambulanţele care stăteau pe tuşă, comisia pusă de ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, să vâneze echipamentele medicale care zac prin spitale a găsit 55 de aparate EKG nefolosite.
Mai citiţi şi:
Ce facem în caz de diagnostic greşit
În anul 2008, Ministerul Sănătăţii (MS), condus pe atunci de Eugen Nicolăescu, a cumpărat cu bani de la Banca Mondială 243 de aparate destinate investigării sistemului cardiovascular, cu un preţ mediu de 1.000 de euro bucata. Echipamentele au fost luate pentru folosirea în unităţile de primiri urgenţe din spitalele mici, pe baza cererilor făcute de direcţiile de sănătate publică.
Două în loc de unul
„Deoarece direcţiile de sănătate publică au solicitat în unele localităţi mai multe dispozitive decât era necesar, o parte dintre aparate a rămas neutilizată sau nu a fost folosită la capacitatea normală de lucru", justifică MS. Practic, autorităţile sanitare locale au profitat la acea oră de oportunitate şi au cerut două aparate în loc de unul, explică oficialii ministerului.
„Atunci se ştia că urmează să se facă şi compartiment de primire urgenţe şi au cerut un EKG şi pentru asta, şi pentru camera de gardă, însă, după modificările care au fost în sistem, compartimentele nu s-au mai făcut şi aparatele au rămas", ne-a declarat subsecretarul Raed Arafat, preşedintele comisiei de control din minister.
MS a decis ca dispozitivele găsite neutilizate sau folosite parţial să fie redistribuite la secţiile de primiri urgenţe, ATI şi cardiologie care au nevoie de ele, din spitale aflate tot în judeţele respec